30 Nisan 2014 Çarşamba

Kural 1 ve Tarif 1

Diyetisyenim ilk olarak bana her öğünümde aşağıdaki 4 gruptan da bulundurmam gerektiğini söylemişti.
1-Proteinler
2-Yoğurt ve süt ürünleri
3-Sebze
4-Ekmek veya tahıllar.

Bu 4 gruba besin grubu olarak bakmak tam doğru değil, çünkü artık herkesin bildiği üzere besin grupları proteinler, karbonhidratlar ve yağlar. Yukarıdaki gruplarda ise bu besin gruplarının kesişimleri de olabiliyor. Yani şunu demek istiyorum, yoğurt ve süt ürünleri dediğimiz şeyin içinde protein de, yağ da, karbonhidrat da var.

Başlangıç olarak oldukça iyi bir bakış açısı kazanmıştım, yağ yakmak ve kas yapmak için bu 4 gruptan da almam gerekiyordu. Yoğurt ve süt ürünleri derken asıl amaçlananın kalsiyum alma gereği (yağ yakımını hızlandırıyor), ekmek ve tahılı ise lif ve bazı vitaminler için almam gereği, bu 4 grup kombinasyonunun temelde glisemik indeks ayarı için gerekli olduğu vs gibi bilgileri daha sonra edinecektim. Bunlardan birini eksik aldığımda kendimi de eksik hissediyordum ve bunca yıldır bu dengeyi sağlamadan nasıl sağlığımı koruduğuma inanamıyordum.

Diyetisyenimin 1. kuralı genel anlamda dengeli beslenme mantığının özeti. Benim 1.kuralım ise başka;

Kural 1; olabileceğine inanmak ve denemek. Burada kişisel gelişim zımbırtısı tarzında bir inanmaktan bahsetmiyorum. Düşünce gücüyle kilo verileceğine de inanmıyorum. İnananlar var ve stres yaptığım için kilo veremediğimi düşünenler de var ama bu konuda net konuşamayacağım. Benim burada olasılık vermek ve denemek gerektiğine inandığım şeyler beslenme biçimleri ile alakalı.

Yani ilkokul çocuğu gibi evden beslenme getirmek olabilir, yağsız, şekersiz ve unsuz (?!) kek olabilir, zeytinyağsız fasulye, ıspanak işte her türlü sebze yemeği olabilir, köfte, tavuk, et yağsız pişebilir, dolma bulgur ya da buğdayla olabilir, diyette makarna yenebilir, diyete uygun poğaçalar pizzalar pastalar kurabiyeler olabilir.

Bunu kabullenmekte en çok annem zorlandı, ama o da şaşkınlıkla bu durumu kabul etmeye hatta bana tarif sormaya başladı.

Evet, sağlıklı beslenme işi mutfağa bulaşmadan ve denemeye başlamadan olmuyor.

O zaman temel bir tarifle başlayalım. Bu tarife tuzlu şeyler, sebze, peynir, biber vs katarsanız tuzlu kek, hamuru sade yapıp harcı üzerine koyarsanız pizza, vanilin, pekmez bal ya da meyve koyarsanız da tatlı kek oluyor.


  • 2 YK yulaf kepeği
  • 1 yumurta
  • 1 YK yağsız yoğurt
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 1 ÇK kabartma tozu ve/veya vanilin.
Yapılışı:

Önce yumurtayı çırpıyoruz, sonra yoğurt ve sütü katıp çırpmaya devam ediyoruz ve sonra yulaf kepeği ile kabartma tozunu koyup çırpıyoruz. Yağlı kağıtla kaplı kalıba döküyoruz. Hamur baya cıvık oluyor şaşırmıyoruz. 170 derece fırında 40-45 dk pişiriyoruz. 

Püf noktalar;
  • İlk yarım saat fırın kapağını açmak yok.
  • Kabartma tozu her zaman un, yulaf kepeği vs üzerine konur.
  • Eğer tatlı yapacaksak yumurtayı çırparken pekmez/bal ve vanilini ekliyoruz.
  • Yaratıcı oluyoruz, kendi orijinal kekimizi yapıyoruz, denemeye inanıyoruz! :)
Birtakım örnekler
  • kabaklı biberli kek
    patlıcanlı pizza ve elmalı kek
    kabaklı peynirli pizza

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder